DOĞAN KARDEŞ
Yapı Kredi Bankası kurucusu Kazım Taşkent, sekiz buçuk yaşındaki oğlunu, eğitim sistemini yakından bildiği ve tercih ettiği Almanya'ya götürüp, bir okula yazdırır. Ancak İkinci Dünya Savaşı'nın alarm vermeye başlaması üzerine Doğan, Almanya'dan İsviçre'de Alpler'in eteklerindeki Flims kentinde, Institut Brinner adındaki bir okula alınır.
1939 Nisan'ı yerel bir bayramında uzak memleketlerden gelme çocuklar hariç, çoğunluk evci çıkar, okul idaresi de tatilden istifade binada tamir işlerine girişir. Kalan az sayıdaki öğrenci de geçici olarak hemen üç kilometre ötede, Kinderhelm Gessler adındaki bir başka okula yerleştirilir. 10 Nisan 1939 günü öğrenciler ve okul müdürü Alp dağlarına pikniğe giderler. Karların yeni eridiği, çiçeklerin açtığı dağ eteklerinde yer içer, eğlenirler. Akşama doğru müdür at üzerinde, çocuklar arkada dönüş yolunda iken eteklerinden geçtikleri dağ, derinden derine gürler. Ama müdür beyin atından başka bunu işiten olmaz. At huysuzlanır, şaha kalkıp geriye doğru kaçmaya başlar. Müdür de üzerinde, atı bir türlü durduramaz. Çocuklar şaşkın bir şekilde okula girerler. Bir zaman sonra beyinleri yırtan bir gürültü kopar. Dağ okulun üzerine çökmüştür.
Tarihin en büyük heyelanı olur Alp dağlarında. Heyelanda okul lojmanında yaşayan müdürün eşi ve küçük kızı dahil 19 kişi hayatını kaybeder. 5 çocuğun cenazesine ulaşılamaz. Bunlardan birisi de Doğan'a aittir. Ayşe ve Kazım Taşkent çocuklarının bari bir mezarı olsun diye oralarda oyalanırlarken, Schwerzman adında bir heykeltraş çıkagelir. O günler bütün Avrupa'yı yasa boğan bu doğa afetini basından öğrenen adam, onlara bir heykel hediye eder.
Bu 10-15 yaşlarında çıplak bir çocuğun bire bir boyuttaki heykelidir, bir kollarını göğe kaldırmış, isyan mı ediyor, yoksa yakarıyor mu belirsiz, ağıt-anıt. Meğer, I. Dünya Savaşı sırasında Çin'de görev yapan İsviçreli misyoner bir karı-koca da Taşkent ailesinin akıbetine uğramış, orada kaybettikleri çocuklarının anısına bu heykeli sipariş etmişler, parasını da ödemişlerdir. Ama aradan yıllar geçtiği halde gelip almamışlardır. Taşkent ailesi heykeli kabul eder ve Çin'de ölmüş İsviçreli bir çocuk için düşünülen bu heykel, Alpler'in eteklerinde arkadaşlarıyla birlikte can veren Doğanı yaşatmak üzere yerini alır.
Kazım Taşkent, Türkiye'ye döndükten sonra oğlunun gönderdiği mektuplardan ve anısını yaşatmak için Doğan Kardeş dergisini çıkarır. 23 Nisan 1945 Çocuk Bayramı'na denk düşürülen ilk sayısından itibaren 33 yıl boyunca büyük bir hevesle okuyucusunu kucaklayan bir dergi olur.
Yorumlar
Yorum Gönder